Wat zijn de gevolgen van de burgeroorlog?

De Sierra Leoonse burgeroorlog heeft in totaal tien jaar geduurd: van 1992 tot 2002. In deze tien jaar is er veel schade aangericht. Niet alleen fysieke schade maar ook mentaal. De burgeroorlog leverde 75.000 doden op en ongeveer 2 miljoen mensen sloegen op de vlucht. Kinderen werden ingezet om in opstand te komen of in het leger te vechten. In totaal zijn er ongeveer 10.000 tot 15.000 kindsoldaten ‘gecreëerd’.
Veel inwoners van Sierra Leone leven met 'amputaties'. Rebellen vielen dorpen binnen met als doel onrust te zaaien. Bij deze aanvallen werden bij duizenden mensen ledematen afgehakt. Er zijn duizenden slachtoffers en in totaal hebben maar 20.000 dit overleefd en moeten vandaag de dag nog leven zonder armen of benen. Bij deze aanvallen werden ongeveer 257.000 vrouwen en meisjes verkracht.
Sierra Leone is een van de armste landen ter wereld en dit is voornamelijk door de burgeroorlog veroorzaakt. Er zijn talloze gebouwen, ziekenhuizen en ongeveer 1300 scholen verwoest door rebellen. Meer dan de helft van de bevolking kan niet schrijven en lezen en er zijn dan ook maar weinig leraren/dokters aanwezig. Kinderen moeten minimaal negen jaar naar school maar handhaving van deze wet is onmogelijk door het tekort aan leraren en scholen.
Ook de gezondheid in Sierra Leone is niet optimaal. Er breken vaak ziektes uit zoals de gele koorts, Lassakoorts en hersenvliesontsteking. Ruim 7% van de bevolking lijdt aan ernstige posttraumatische stress als gevolg van de burgeroorlog. Deze gezondheidsproblemen kunnen meestal niet worden verholpen door de afwezigheid van dokters en ziekenhuizen.
Toch is er de laatste jaren veel aan de heropbouw van Sierra Leone gedaan. Er worden door organisaties scholen gebouwd en lerarenopleidingen door het hele land opgezet. Aan het einde van de burgeroorlog ging een derde van de leerplichtige naar school en sindsdien is dit aantal verdubbeld.
De laatste jaren is de stabiliteit in Sierra Leone sterk toegenomen. De reden voor deze toename komt voornamelijk door de hulp van het buitenland en de uitschakeling van een deel van de RUF-strijdmacht nadat de leider (Sankoh) werd gevangen genomen. Hij overleed in juli 2003 in de gevangenis. Tienduizenden strijders leverden hun wapens in. Dit waren voornamelijk jongeren. In 2002 werd officieel de vrede in Sierra Leone uitgeroepen. De bevolking is erg optimistisch en werkt met vertrouwen aan het vredesproces.
In mei 2002 waren er verkiezen voor een nieuwe president en parlement. President Kabbah werd toen opnieuwe tot president gekozen op een 70 jarige leeftijd. De winnaar bij de parlementsverkiezingen was zijn partij, de Sierra Leone People Party (SLPP). Ook de RUF deed mee met de verkiezingen maar deze had geen schijn van kans.
Maak jouw eigen website met JouwWeb